STYLELIFE / Gasztronómia


Mini almás tarte tatin

  • 2014. október 02.

Folyós karamell, fahéja párolt alma, omlós vajas tészta: ez a francia almás tarte tatin, azaz fordított torta. Sem ízeiben, sem küllemében nem marad el a mini verziója, legfeljebb kisebb lesz a cukor sokk. Sokszor készítek francia fordított tortát, sok ízben kipróbáltam már, most pedig a formájával kísérleteztem. Így is, úgy is telitalálat, biztosan állíthatom.

olvass tovább

Fehérboros cukkinifőzelék cékla ropogóssal

  • 2014. szeptember 30.

Ismét egy könnyű, zöldséges étel, mégse fordul elő túl gyakran a konyhákban. Vannak bizonyos alapanyagok, amiket rendre kikerülünk a közértben, és nem gondolunk rájuk önálló ételként. A cukkini is, de még inkább a cékla ilyen. Előbbit maximum levesként, köretként, utóbbit kizárólag savanyúságként szokták fogyasztani. Pedig a cékla nem csak finom, egészséges is: erős vérképző hatású, valamint a májnak is jót tesz. A tökfélék családjából származó cukkini pedig magas víztartalma miatt hidratáló hatású, és C-vitamin tartalma is magas. Ki ne szeretné őket?

olvass tovább

Fehérboros almatorta

  • 2014. szeptember 25.

Ez a desszert lehetne akár a karácsonyi asztal éke is, hiszen abszolút a tél ízeit hozza: fahéj, szegfűszeg, párolt alma, forralt bor tobzódik benne. Nem akarom siettetni az idő múlását, szerintem az őszhöz is remekül passzol, ráadásul ez a darab születésnapra készült, úgyhogy az ünnepi jelleg adott volt.

olvass tovább

Fügesaláta mézzel és feta sajttal

  • 2014. szeptember 23.

Imádom a salátákat, sok embertől viszont azt hallom, unalmasnak találják, ezért keveset fogyasztják. Pedig ha többet variálnánk a hozzávalókat, és persze az ízeket (ne féljünk például a sós és az édes párosításától), akkor biztosan többeknek lenne a kedvence. Volt rá példa, hogy ezt az ízes fügesalátát reggelire beletettem a bagettembe, ebédre hús mellé ettem, vacsorára pedig magában. És nem untam meg.

olvass tovább

Csupa csoki torta

  • 2014. szeptember 18.

Múlt hét óta elég barátságtalan az időjárás. Sokkal jobban szeretem a szűrt napsütéses, sárga avarban sétálós őszt. Azért remélem, ilyenben is lesz részünk, de addig is a hűvösebb napokon sokat segít egy langyos csokitorta. Elég gyorsan készen van, és annyira tökéletesen tömény, hogy semmi mást nem kívánunk hozzá, maximum egy kevés tejszínhabot.

olvass tovább

Hamis tavaszi tekercs

  • 2014. szeptember 16.

Imádom az ázsiai konyhát, mégse szeretek folyton kínai étterembe járni. Egyrészt kevés az igazán jó hely, másrészt mindig is izgatott, hogyan lehet a tradicionális ízeket újszerű megoldásokkal ötvözni. Nem is tennék egyenlőségjelet a két tavaszi tekercs között, hiszen a cél nem a másolás, inkább az újragondolás volt.

olvass tovább

Meggyes krémes sajttorta

  • 2014. szeptember 11.

Alig kell sütni, alig kell vele pepecselni, és mégis olyan isteni torta kerekedik ki belőle, hogy azonnal el is fogyott. Nem volt recept, csak pár hozzávaló, és rögtön megszületett a koncepció. Bátran ajánlom azoknak, akik biztosra szeretnének menni, mégsem konyhai virtuózok - ezzel ugyanis nem lehet hibázni.

olvass tovább

Zöldség-túladagolás

  • 2014. szeptember 09.

Szeretek egy héten legalább egyszer húsmentes napot tartani az étkezésben, ilyenkor jövök rá mennyi mindent lehet kihozni csupán zöldségekből. Tervezek majd bonyolultabb recepteket ilyen téren, kezdetnek viszont a klasszikus főzelék-fasírt párosítást hoztam, természetesen hús nélkül.

olvass tovább

Márványos-barackos lepény

  • 2014. szeptember 04.

Nem tudok elszakadni az ősz hangulatától, és ezzel együtt a szezon gyümölcseitől. Stílusosan az őszibarack az egyik kedvencem, bármilyen formában a legjobb sütemény alapanyag. Ezt a lepényt a teljesen kezdőknek ajánlom, vagy azoknak, akik kb. 5 hozzávalóból akarnak valami látványosat kihozni.

olvass tovább

Az ezerarcú török konyha

  • 2014. szeptember 03.

Sajnos a török konyháról alkotott ismereteink általában az ebédszünetben vagy a buli végeztével, hajnalban elfogyasztott pitába csomagolt csirkehúsra korlátozódnak.

olvass tovább