Építészet és kuglóf Strasbourgban
Kirándulásaink gyakran építészeti-gasztronómiai jellegűek. Vagyis néhány épület körbefotózása után igyekszünk éhségünket valami helyi finomsággal csillapítani.
olvass továbbKirándulásaink gyakran építészeti-gasztronómiai jellegűek. Vagyis néhány épület körbefotózása után igyekszünk éhségünket valami helyi finomsággal csillapítani.
olvass továbbBár a legtöbbeknek a kölesről manapság sajnos csak a madáreleség jut eszükbe, higgyétek el, kár lenne kihagyni ezt az értékes gabonát a saját étrendünkből! A köles az egyik legrégebb óta termesztett gabonánk, nekünk magyaroknak is egészen az ősidőktől kedvelt napi élelmünk volt.
olvass továbbA természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Egy jól alkalmazott kúra új lendületet ad a mindennapokhoz, megszépíti, megfiatalítja az embert. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már baj van! Összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz. Ezek közül azok is bátran válogathatnak, akik egy nagyobb tisztító kúrára még nem állnak készen, de már motoszkál bennük a gondolat, hogy mégiscsak tegyenek valamit az egészségükért.
olvass továbbTermészetes, hogy a meleg beköszöntével egyre könnyebb ételeket kívánunk meg. Így hát nemcsak a diétázóknak és az egészséges életmód híveinek remek alternatíva ez a könnyed, citrusos saláta, hanem azoknak is, akik szeretnének valami finomat enni! Persze könnyen és gyorsan, mindössze 30 perc alatt elkészíthető!
olvass továbbMostanság időről-időre felüti a fejét egy-egy slágertermék, amit aztán unalomig sulykol a trend. Szerintem, ha helyén kezeljük ezeket, sokkal jobban fogjuk értékelni, nem várunk tőlük többet, mint amik…
olvass továbbAz első tavaszi napsugarakat kihasználva kedves barátnőmmel, Esztivel, aki, ha gasztronómiáról van szó meglehetősen kritikus, és kevésbé kedves, úgy döntöttünk, hogy egy napra kirúgunk a hámból, elpártolunk a szokásos, unalmas munkahelyi étkezdétől, és kipróbálunk egy nemrégiben nyílt éttermet a belváros szívében. A frekventált helyen található B40 Wok&Walknak minden téren beszélő neve van, hiszen az ötödik kerületben, a Bajcsy Zsilinszky út 40. szám alatt található, és a hely (egyik) specialitása a vendégek által kiválasztott alapanyagokból készülő thai wok ételek, melyet akár elvitelre is rendelhetnek. A B40 kínálatában azonban nem csak a thai fúziós konyha remekeivel találkozhatunk, hanem az olasz ízek szerelmesei is válogathatnak házi tortellinikből, de leveseket, wrapokat, tavaszi tekercseket is kóstolhatunk.
olvass továbbFriss tanulmányok szerint a mediterrán diétának számos jótékony hatása van a szívre. De mit is takar pontosan a diéta és milyen egyéb egészségügyi előnyei vannak?
olvass tovább1200 éve része napi rituálénknak, több népcsoport szertartással ünnepli a kávézást, megannyi eljárással számos különféle kávéitalt kérhetünk és készíthetünk otthon is. Sokan a feketére esküsznek, de van, aki inkább tejjel issza az eltérő régiókból származó, a más és más pörkölésű kávébabokból készült frissítőket. A Starbucks kávémestere, Rauzer Zoltán a legfőbb különbségeket mutatja be a kávéfajták és régiók között, emellett a Starbucks tavaszi kávékülönlegességéről, a közepesen erős diós, kakaós ízű Peru-ról mesél.
olvass továbbNem véletlen, hogy az áfonya az egyik legkedveltebb bogyós gyümölcs, hiszen hihetetlenül egészséges. Mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi 5 adag sárgarépában vagy brokkoliban megtalálható. Rendszeres fogyasztása csökkenti a különböző szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a szürkehályog, és egy tucat öregkori betegség kialakulásának kockázatát is. Szóval az áfonya szép és jó, de valljuk be igazán jellegzetes, savanykás íze miatt szeretjük. Na, meg a kékeslila színéért, aminek hála bármelyik sütit fel lehet dobni vele!
olvass továbbRégóta megálmodtam, egy könnyű a hagyományoshoz hasonló túró tortát, természetesen nem túróból hanem valamilyen növényi összetevőből és a tofura esett a választásom. Semleges íze miatt bármilyen fűszert, ízvilágot magába fogad. Legjobb barátja a citrom héja és leve, mert a citrom teszi igazán „ túró” jellegűvé. A citrom frissessége szerintem nagyon illik a tavaszhoz és a húsvéthoz. Citromos Túró torta
olvass továbbA narancs azon túl, hogy az egyik legízletesebb gyümölcs és tele van C-vitaminnal, több más szempontból is igen értékes kiegészítője lehet a mindennapi étrendednek. Természetes immunrendszer erősítő, és segít megelőzni, adott esetben leküzdeni, a megfázást és az influenzát. További indokokat gyűjtöttünk össze, hogy miért is érdemes a lédús gyümölcsöt rendszeresen fogyasztani.
olvass tovább2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest területe ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. Az esemény kapcsán világossá válik, kik a kontinens legígéretesebb séfjei, hiszen a zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén.
olvass továbbA régi főzőműsorokban még vágyakozva néztük a hozzávalókat, és arra gondoltunk, mi sohasem főzhetünk itthon olyan egzotikus ételeket, mint a híres külföldi sztárszakácsok. Szerencsére ez mára megváltozott, a legtöbb keleti fűszert akár már a sarki boltban is elérhetjük, a főzés egyfajta divat lett, nekünk pedig érdemes lenne olyan dolgokat is a hétköznapok részévé tenni, amiről eddig azt sem tudtuk, hogy ehető!
olvass továbbIsmét egy természetes vitaminforrást mutatunk be Nektek a fekete retket.
olvass továbbHa az aktuális időjárási viszonyokból nem is, a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből lehet tudni, milyen évszak van. Az egyik ilyen jelző növény a márciusban népszerű medvehagyma, ami mostanra ellepi az összes valamirevaló piacot.
olvass tovább1970-ben született egy interjú az Illés zenekarral a BBC rádióban. Abban az interjúban a zenekar nyilatkozott arról, hogy Magyarországon az idősebbek - és ebbe beletartoztak a politikai vezetők is - nem nézik jó szemmel a hosszú haj viseletét. Ezt a fiatalok nehezen tudták elfogadni, és a riporteri kérdésre, miszerint: „Mennyiben befolyásolja a zenekar fogadtatását a hosszú haj?” csak annyit válaszoltak, hogy primitívek és ellenségesek, akik ezt nem fogadják el… A szocialista vezetés ezt nyílt támadásnak vette, így az interjúnak az lett a következménye, hogy hazaérkezésükkor letiltották a zenekart. Ez azt jelentette, hogy nem játszhatták a rádiók a számaikat, illetve nem léphettek fel, kizárólag vidéken.
olvass továbbMárk Szonja éttermi cukrász az Essencia Főzőiskolában mutatta meg nekünk, hogy csinálja 10 lépésben a tökéletes macaront, amit ezentúl otthon is elkészíthetsz.
olvass továbbA mai témánkkal elkalandozunk kicsit a lélek dimenziói felé. Induljunk ki abból, hogy érzéseink, gondolataink hatással vannak mindarra, amit teszünk. Pár éve jelent meg a köztudatban is az a tézis, hogy a gondolataink, a mögöttük található megfelelő érzelmi erővel feltöltve mekkora hatással vannak az életünkre és ezáltal a világunk alakítása, teremtése belőlünk indul ki.
olvass továbbMindannyian odavagyunk az olasz konyháért a barátnőimmel, azonban én magam is igyekszem leredukálni a szénhidrát fogyasztását a lehető legalacsonyabb szintre, így hetente általában csak egyszer engedélyezek magamnak tésztát vagy pizzát ebédre. Ezért szuper az alábbi cukkinis lasagne recept, ami tészta nélkül készül. Túl szép, hogy ez még finom is legyen? Pedig így van!
olvass továbbEz az a zöldség, amelyet szerintünk nem vesznek elég komolyan. Sokan megeszik a hagyományos változatát savanyúságként, de aztán itt megáll a tudomány. Nem így két kedvenc mintaanyukánknál!
olvass tovább