STYLELIFE / Gasztronómia


Márványos-barackos lepény

  • 2014. szeptember 04.

Nem tudok elszakadni az ősz hangulatától, és ezzel együtt a szezon gyümölcseitől. Stílusosan az őszibarack az egyik kedvencem, bármilyen formában a legjobb sütemény alapanyag. Ezt a lepényt a teljesen kezdőknek ajánlom, vagy azoknak, akik kb. 5 hozzávalóból akarnak valami látványosat kihozni.

olvass tovább

Az ezerarcú török konyha

  • 2014. szeptember 03.

Sajnos a török konyháról alkotott ismereteink általában az ebédszünetben vagy a buli végeztével, hajnalban elfogyasztott pitába csomagolt csirkehúsra korlátozódnak.

olvass tovább

Mindennapi kenyerünk

  • 2014. szeptember 02.

Bár már elmúlt augusztus huszadika, és ezzel együtt a kenyér ünnepe, sosem késő kedvet kapni otthoni pékségünk beüzemeléséhez. Sokan azt gondolják, kenyeret sütni rengeteg idő és energia, a siker pedig kevés ahhoz képest, mennyivel egyszerűbb a boltban megvenni. Pedig nem elhanyagolható az a fontos szempont, hogy az otthon sütött kenyérbe sem adalékanyag, sem tartósítószer nem kerül – és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.

olvass tovább

Szilvakrémes-pisztáciás pohárkrém

  • 2014. augusztus 28.

Ültem itt a Fonyódi házunk teraszán és megcsapott az ősz illata. Ahogy fúj a szél, ahogy süt a nap, így augusztus végén már egész más. Nincs ezen mit keseregni, nekem például az ősz a kedvenc évszakom. Ez a hangulat ihlette ezt a tényleg pofon egyszerű desszertet, aminek a színei engem nagyon emlékeztet a majd lehulló avar színeire.

olvass tovább

Pavlova torta

  • 2014. augusztus 21.

Kevés ilyen előkelő hangzású sütemény van, melynek névadója ráadásul egy törékeny balerina, Anna Pavlova volt. A torta származása körül elég sok vitás kérdés van, ezzel most senkit sem untatnék, legyen elég annyi, hogy a Pavlova-torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti desszertje - és tulajdonképpen egy hatalmas habcsók, minden földi jóval megpakolva. Amilyen egyszerűnek hangzik, olyan kényes elkészíteni, hogy az alap kívül kemény, belül viszont puha, krémes maradjon. Ez a recept az eredeti, bárhol megtekinthető változat, semmit sem változtattam rajta.

olvass tovább

Aszalt szilvával töltött csirkemell

  • 2014. augusztus 18.

Dübörög a szilva tematika a receptekben, akkor pedig nem hagyhatom ki a legkedvesebb fogásomat, az aszalt szilvával töltött csirkét. Sokan nem szeretik a gyümölcsöt a hús közelében, én imádom az ellentétes ízeket, és habár leginkább karácsonykor szoktam készíteni, nyáron is isteni. Kezdő szakácsoknak is ajánlom, mert gyors, látványos, és nagyon egyszerű.

olvass tovább

Jéghideg szilvakrémleves

  • 2014. augusztus 15.

Kánikulák jönnek-mennek, két front között biztos pont lehet egy hűsítő leves. Lehet, hogy sokat ismétlem magam, de főzzetek, süssetek mindig idény zöldségekből és gyümölcsökből. Pénztárca barát, könnyen beszerezhető és össze sem hasonlítható a friss alapanyag a konzerv vagy mirelit társaival. Egy sor meggyes receptet közöltem, most a szilván a sor - lévén minden nagyobb bolt, piac tele van vele.

olvass tovább

Házi pálcikás jégkrém

  • 2014. augusztus 07.

Először is leszögezném, ez az édesség az egyik legegyszerűbb, legszínesebb, és legnépszerűbb darab, főleg a nyári kánikulában. Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretnének a gyerekeknek valami adalékanyagtól mentes, friss hozzávalókból készült hűsítőt adni, ami nem is kerül vagyonokba. Semmi más nem kell hozzá, mint gyümölcs, méz, tejszín, műanyag poharak, és pálcikák.

olvass tovább

Cukkinis lecsó Nóritól

  • 2014. augusztus 05.

A nyár legnagyobb slágere nálam a sok paradicsommal és sok paprikával készülő lecsó, ám szerintem bármilyen szezonális zöldséget bele lehet dobni, attól biztosan csak jobb lesz. A hazai egytálétel rokona a francia ratatouille, amibe kerül padlizsán, cukkini, fokhagyma, valamint mediterrán fűszerek, mint bazsalikom, oregánó. Ha van otthon, én még gombát is szoktam bele tenni. A most bemutatott fogás leginkább a francia és a magyar között mozog, a kevésbé nyitottak kedvéért most csak cukkini került bele pluszba, no meg persze sok-sok fűszer.

olvass tovább

Meggyes tejes pite

  • 2014. július 31.

Igen, már megint meggyes - vagyis még mindig meggyes minden. Szezonja van, és nagyon finom gyümölcs, ilyenkor főzni és sütni is ajánlott vele, kellemes fanyarsága és karakteres íze miatt. Ez a pite amolyan "készítsünk valamit abból, ami itthon van"-féle darab, nem kell hozzá semmi extra.

olvass tovább